VVA Achterberg wederom Kampioen

14-05-2023

In de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen stond op zaterdag 13 mei jl. de regioderby tegen vv. Veenendaal op het programma en het was meteen een kraker van jewelste. VVA Achterberg had met nog 2 wedstrijden te spelen 3 punten voorsprong op concurrent ESA en kon bij een goed resultaat (gelijkspel of winst) op vv. Veenendaal en bij puntverlies van ESA het kampioenschap behalen. vv. Veenendaal moest nog alle zeilen bijzetten om weg te blijven uit de gevarenzone, dus beide teams hadden de punten hard nodig. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel en aangezien ONA’53 met 6-1 ESA oprolde, kunnen de Achterbergers niet meer ingehaald worden en kroonden zich tot kampioen van de 3e klasse A van het district Oost

Nieuwe blessuregevallen
Het gehele seizoen werd gekenmerkt door een veelvoud aan (langdurig) blessureleed. Afgelopen donderdag raakte VVA Achterberg bij de laatste groepstraining 2 spelers kwijt met een blessure. Keeper Wilco Verwoerd klapte dubbel met zijn enkel en foto’s wezen vrijdagmorgen in het ziekenhuis uit, dat er een breuk in een middenvoetsbeentje zit, dus zijn seizoen is spijtig genoeg voorbij. Gijs van Roekel moest ook al vroegtijdig het trainingsveld verlaten met later bleek verrekte kniebanden. Marwin Looijen heeft in de wedstijd tegen WAVV zijn voorste kruisband afgescheurd en wordt binnenkort geopereerd waarna een lange revalidatie zal volgen. Toch had trainer Dennis Koorn voldoende keuzemogelijkheden om een strijdbaar plan uit te denken. Stefan Blankestijn stond voor de eerste keer dit seizoen in een competitiewedstrijd tussen de palen, Rick Degenaar was niet fit voor een hele wedstrijd, maar kon wel zijn steentje bijdragen als invaller en ook Bob van den Hudding zat weer bij de wedstrijdselectie.

Nerveuze start
VVA Achterberg begon nerveus aan de wedstrijd en er bleek veel spanning in de benen te zitten. vv. Veenendaal kwam na 3 minuten spelen al op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Elco van der Klift. Nico van Laar kopte na 5 minuten over het doel van vv. Veenendaal, maar in de eerste 25 minuten had vv. Veenendaal het betere van het spel, was feller in de duels, maar kon verder niet echt gevaarlijk worden. Naarmate de eerste helft vorderde kwam VVA Achterberg wat beter in de wedstrijd, al bleef de veldbezetting onder de maat en was het soms chaotisch, maar toch kreeg het iets meer grip op de wedstrijd. Net voor rust kwam VVA Achterberg op 1-1. Rick Achterberg stopte Sander Keulen onreglementair af binnen de 16 meter en Wesley van Beijnum schoot de penalty binnen. VVA Achterberg was toen virtueel kampioen, want ESA stond inmiddels met 3-0 achter bij ONA’53.

Wederom op achterstand
Na de rust verscheen Rick Degenaar in het veld voor Sander Keulen en hoopte VVA Achterberg op een paar geniale momenten van Rick om de wedstrijd in het voordeel te beslissen. Het werd een meeslepende en spannende 2e helft. VVA Achterberg gooide meer energie in de wedstrijd en de voorsprong voor ONA’53 liep steeds verder op, dus het was zaak voor VVA Achterberg om minimaal gelijk te spelen. In de 70e minuut volgde een domper, want invaller Honorio Bambi zette vv. Veenendaal op een 1-2 voorsprong. vv. Veenendaal probeerde de voorsprong vast te houden en haalde alle truckjes uit de kast om dit te bewerkstelligen. Spelers lieten zich bij bosjes op het kunstgrasveld vallen om zo VVA Achterberg uit het ritme te halen. VVA Achterberg liet zich niet van de wijs brengen en zette aan voor een slotoffensief en probeerde de gelijkmaker te forceren en in de 86e minuut was daar het geniale moment van Rick Degenaar. Een vrije trap van Jorn Hiensch controleerde hij op de borst en schoot vervolgens met buitenkant rechtervoet de 2-2 gelijkmaker op het scorebord.

Spannende slotfase
De spanning bleef tot de laatste seconden, want scheidsrechter Visser uit Arnhem trok maar liefst 13 minuten blessuretijd bij vanwege het vele tijdrekken van vv. Veenendaal en dat bracht ze nog bijna de overwinning, maar Stefan Blankestijn wist met een wereldredding een schot van Rodney van Klooster tot corner te verwerken. Inmiddels was de wedstrijd ONA’53 tegen ESA in een 6-1 overwinning geëindigd voor ONA’53 en toen scheidsrechter Visser eindelijk voor het eindsignaal floot, barste de vreugde los op sportpark “De Meent” bij spelers, staf, bestuursleden, sponsoren en supporters. Er volgde een heuse huldiging op het veld waarbij bloemen uitgereikt werden door voorzitter Egbert van der Burg en er door Freddy Daam van de KNVB een medaille uitgereikt werd. Daarna werd er nog door de ereleden Gradus Hogenkamp, Wim van Roekel en Anne van der Voort Sr., een heuse kampioenschaal uitgereikt aan aanvoerder Wesley van Merkestein. Vervolgens kwam er in de kleedkamer een enorme ontlading bij spelers & staf en werd er alvast een klein feestje gevierd. Daarna gingen spelers & staf in de kampioenshirts richting clubhuis waar de nodige felicitaties in ontvangst genomen werden. Vervolgens werd er gestart met de rondrit door Achterberg en Rhenen en bij terugkomst was het feest al gestart met de muzikale omlijsting van Denny Heden en verder waren er nog optredens van Ronnie Ruysdael en Jan Biggel.
Het was een kampioensfeest, wat in ons geheugen gegrift zal blijven.

Geweldige inhaalrace
Niemand had in februari jl. na de nederlaag bij ESA nog gedacht aan een kampioenschap en leek een 2e plek het hoogst haalbare, maar met alle wilskracht, veerkracht, inzet en strijd wist VVA Achterberg de achterstand steeds verder doen slinken. Het geloof in een stunt werd steeds groter, in wedstrijden werd eigenlijk nooit opgegeven en er was sprake van een sterk collectief, zowel bij spelers als bij de staf. ESA won geen wedstrijd meer en VVA Achterberg rook haar kans. Na de overwinning tegen WAVV, waarin VVA Achterberg de koppositie overnam van ESA, leek het kampioenschap dichtbij en had men het helemaal in eigen hand. Zaterdag 13 mei 2023 zal dan ook in de historische analen bijgeschreven worden. Op naar de 2e klasse.

Opstelling VVA Achterberg:
Stefan Blankestijn, Nico van Laar, Rafael Boer, Wail Kada (93e Wesley Rocourt), Jasper van Daalen, Joris Kuipers, Ilias Abba (78e Jorn Hiensch), Marvin van den Born (78e Bob van den Hudding), Wesley van Beijnum (89e Rogier de Graaf), Sander Keulen (46e Rick Degenaar) en Wesley van Merkestein.

Zaterdag 20 mei a.s. gaat VVA Achterberg voor de laatste wedstrijd van dit seizoen op bezoek bij Advendo’57. Op sportpark “Allemanskamp” wordt om 14.30 uur afgetrapt.