VVA Achterberg 3 strandt in de Halve Finale KNVB Beker

30-04-2023

Zaterdag 29 april ’23 ging het 3e elftal van VVA Achterberg op bezoek in Heiloo waar het in de halve finale van de KNVB-beker moest aantreden tegen de Foresters 5. In een spannende wedstrijd, waarin een 3-0 voorsprong verspeeld werd, moest het 3e elftal in de penaltyserie het hoofd buigen.

Zenuwen
Het 3e elftal had de reis naar Heiloo ondernomen per touringcar en er waren de nodige supporters met de bus meegereisd. Ook waren er nog een aantal supporters met eigen vervoer naar Heiloo afgereisd, dus er was publieke belangstelling genoeg uit Achterberg.

Het 3e begon slecht aan de wedstrijd en had binnen 5 minuten al met 2-0 achter kunnen staan. In de 2e minuut wist keeper Henkie Nouris in een 1 op 1 situatie de tegenstander van een doelpunt af te houden en een aantal minuten later spatte een schot vanaf 16 meter op de lat uiteen. Daar kwam het 3e goed weg. Na 6 minuten spelen kwam het 3e op een 1-0 voorsprong en was het Rogier de Graaf die met een bekeken schot de keeper van De Foresters wist te verrassen. Hoewel de Foresters het betere van het spel hadden en beter combineerden, bleef VVA Achterberg gevaarlijker. Met veel lange ballen werd geprobeerd om de voorwaartsen te bereiken en gebruik te maken van de snelheid van Rodney Veenhof, Albert Holsken en Matthew van Dijk. Dit had na 25 minuten succes en na een lange bal van Bart van Ruiswijk wist Rodney Veenhof de keeper van de Foresters voor de 2e keer te verschalken. De Foresters probeerden wat terug te doen, maar vonden steeds de uitblinkende keeper Henkie Nouris als sta in de weg. In de 35e minuut scoorde Matthew van Dijk 3-0, maar dit doelpunt werd geheel terecht door de prima leidende clubscheidsrechter Rinsema afgekeurd wegens buitenspel. Even later mocht Rodney Veenhof (wel in buitenspel) op de keeper af, maar de keeper wist redding te brengen. Net voor rust kreeg Jermoh Hendriksen een terechte gele kaart en moest hij dus verplicht 10 minuten op het ‘strafbankje’ gaan zitten en moest het 3e even met 10 man verder. Hier probeerde de Foresters van te profiteren, maar een enorme kans om de achterstand te verkleinen werd vakkundig om zeep geholpen. In de blessuretijd van de 1e helft kwam het 3e zelfs op een 3-0 voorsprong en was het Rodney Veenhof die zijn 2e treffer van de middag scoorde. In de slotseconden wist Henkie Nouris met een wereldredding zijn doel schoon te houden en werd er met een 3-0 voorsprong de rust in gegaan en leek er geen vuiltje aan de lucht.

Snelle aansluitingstreffer
De Foresters opende sterk na de rust en waar eerst een schot nog ver naast werd geschoten, was het in de 48e minuut wel raak en werd de achterstand verkleind tot 1-3. De Foresters had een wat ander strijdplan bedacht na de rust en gaf minder ruimte weg aan de voorwaartsen van VVA Achterberg en probeerden meer via het middenveld te voetballen. Toch kreeg het 3e nog 2 enorme mogelijkheden om de score te verhogen, maar beide keren kon Rodney Veenhof niet tot scoren komen. In de 66e minuut scoorde De Foresters de 3-2 en ging het 3e steeds slechter voetballen. Posities werden niet meer goed ingenomen, er werd niet meer gecombineerd en ballen werden maar zo wild naar voren getrapt en het werd allemaal erg onrustig. De Foresters bleef druk uitoefenen op het doel van VVA Achterberg en zo werd in de 81e minuut de verdiende gelijkmaker gescoord en leek het 3e rijp voor de slacht. Net voor tijd kreeg de Foresters nog een penalty na een handsbal in het strafschopgebied. De speler schoot de penalty feilloos in, maar de scheidsrechter had nog niet gefloten, dus moest de penalty overnieuw genomen worden. Ditmaal wist Henkie Nouris met een katachtige redding de bal uit het doel te houden en leefde het 3e nog.

Na 51 minuten spelen in de tweede helft vond de scheidsrechter het genoeg en moesten penalty’s de beslissing brengen wie zich zou plaatsen voor de finale. Rodney Veenhof trapte de eerste penalty raak (0-1); datzelfde deed de Foresters (1-1); Robin van Hunnik schoot vervolgens over het doel, maar de Foresters scoorde (2-1); Piet Akkerman schoot op de paal en de Foresters scoorde (3-1); Dennis van Garderen schoot raak (3-2) en de Foresters schoot raak (4-2) en was de beslissing gevallen.

Zuur maar trots
Er werd een 3-0 voorsprong weggegeven en dat was wel zuur. De tegenstander was voetballend wel een stuk beter, maar in de tweede helft liet VVA Achterberg het voetballend afweten en dat is jammer.

Na de wedstrijd was er nog even een kort interview met aanvoerder Niels Roelofsen en hij zei: “We begonnen gespannen aan de wedstrijd tegen een sterk combinerende tegenstander en hadden na 5 minuten al met 2-0 achter kunnen staan. We speelden niet onze beste wedstrijd, maar stonden met de rust toch met 3-0 voor, doordat we de tegenstander 3x op snelheid klopten. In de tweede helft viel de aansluitingstreffer te snel en konden we het allemaal niet meer belopen en werden de afstanden te groot. Het bleef spannend tot de laatste seconden. Jammer dat we de finale niet gehaald hebben. Nu moeten we ons gaan focussen op het binnenhalen van het kampioenschap. Ik ben wel trots op het team, dat we zover in de beker zijn gekomen.”