VVA Achterberg officieus kampioen in de 4de klasse I

29-05-2022

VVA Achterberg ging zaterdag 28 mei ’22 op bezoek bij SVF in Cothen en het werd een historische dag voor VVA Achterberg, want het behaalde het (officieuze) kampioenschap in de 4de klasse I van district West 1. Er werd een moeizame maar verdiende 2-1 overwinning geboekt. VVA Achterberg moest tot het uiterste gaan en scoorde wederom in de ‘dying seconds’ het winnende doelpunt.

De ontvangst was, zoals altijd, allerhartelijkst en vriendelijk in Cothen, waar Harry van Beek een prima gastheer is samen met voorzitter Erwin Rieff en ook na afloop heerste er een goede sfeer en werd er onder het genot van een drankje nagepraat over de wedstrijd waarin veel gebeurde.

De belangen waren groot in deze wedstrijd. VVA Achterberg had de punten hard nodig en kon bij winst het officieuze kampioenschap in de wacht slepen, omdat het doelsaldo van VVA Achterberg (+75) vele malen beter is dan dat van DEV Doorn (+42 ) en SVF streed voor handhaving in de 4de klasse.

VVA Achterberg heeft het traditioneel erg moeilijk in Cothen en dat was dit keer niet anders. VVA Achterberg startte goed zonder echt uitgespeelde kansen te creëren. Het eerste gevaar kwam na ruim 10 minuten, toen Rick Degenaar net buiten de 16-meter aan mocht leggen voor een vrije trap, maar zijn schot was een makkelijke prooi voor keeper Marcel Laros. Na een kwartier kwam VVA Achterberg op een 1-0 voorsprong. Een mooie aanval werd bekroond met een doelpunt van Wesley van Beijnum. Nauwelijks 2 minuten later wist SVF uit een spelhervatting tegen te scoren. Keeper Wilco Verwoerd liet zich verrassen door de wind en kon de bal uit het netje halen. SVF deed er nog een schepje bovenop en streed voor elke meter, maar kon niet echt tot grote kansen komen. VVA Achterberg worstelde zich naar de rust. De scherpte en de nauwkeurigheid ontbrak en de voorwaartsen werden nauwelijks bereikt.

Zoals gewoonlijk werd in de rust weer het strijdplan voor de 2de helft besproken. Rogier de Graaf werd in de ploeg gebracht om wat meer voetballend vermogen te creëren en een betere aansluiting vanuit het middenveld te bewerkstelligen, zodat de spitsen meer in stelling gebracht konden worden. VVA Achterberg domineerde de gehele 2de helft, maar liet de kansen onbenut. Wesley van Merkestein schoot naast het doel, Wesley van Beijnum schoot van dichtbij over het doel en Rick Degenaar zag telkens keeper Marcel Laros in de weg staan. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het ook wat grimmiger in het veld en dat kwam, omdat de erg warrig leidende scheidsrechter overtredingen zag die er niet waren en echte overtredingen onbestraft liet. Beide teams hadden hier last van en dat was duidelijk te merken in het veld. Na een half uur spelen moest VVA Achterberg met 10 man verder, omdat Melchior Onderstal met een rode kaart het veld moest verlaten. VVA Achterberg zette nog meer aan en drukte SVF helemaal terug op eigen helft en kreeg kansen. Rick Degenaar had geen geluk bij zijn inzet en Ilias Abba zag zijn schot over het doel gaan.

Toch kreeg VVA Achterberg loon naar werken, want in de 95e minuut schoot Rick Degenaar een vrije trap vanaf de cirkel van de 16-meter achter de SVF-keeper en leek de buit binnen. De slotminuten waren hectisch. SVF pompte de bal naar voren en hoopte zodoende de gelijkmaker te scoren. In de allerlaatste seconden was er een scrimmage voor het doel van VVA Achterberg, waarbij Nico van Laar de bal tegen de hand zou hebben gekregen, maar de scheidsrechter had dit niet geconstateerd en floot voor het einde van de wedstrijd en zo behaalde VVA Achterberg een benauwde maar zeer verdiende overwinning.

Door dit resultaat is VVA Achterberg officieus kampioen van de 4de klasse I en kan het officiële kampioenschap volgende week in de thuiswedstrijd tegen Bunnik’73 behaald worden.

Na afloop werd er in de bestuurskamer natuurlijk veel gediscussieerd over de rol van scheidsrechter, die erg warrig floot en vreemde beslissingen nam. Natuurlijk kwam ook het laatste spelmoment ter sprake bij de handsbal van Nico van Laar, maar de scheidsrechter zei nogmaals, dat hij dat niet had geconstateerd. We namen afscheid van Harry van Beek en Kees Mocking en hopen dat ze snel weer terugkeren in de 4de klasse.