VVA wint kraker tegen Candia met 1-3

11-10-2020

Op de Grebbeberg stond de kraker tussen VVA Achterberg en Candia 66 op het programma. Niet alleen een beladen derby, maar ook een topper tussen twee kampioenskandidaten in de 4e klasse i. Helaas zonder publiek op het Sportpark, maar in de bossen achter de omheining hadden supporters van beide teams toch een plekje gevonden om de wedstrijd te kunnen volgen inclusief het inmiddels traditionele vuurwerk. Het werd geen hoogstaande wedstrijd qua voetbal. Wel een echte derby met veel strijd, maar liefst 8 gele kaarten en uiteindelijk een verdiende 1-3 overwinning voor de Achterbergers.

VVA moest op het laatste moment verdediger Toine Korthouwer missen vanwege ziekte. Kevin van Offeren was nog niet geheel wedstrijdfit, maar zat wel op de bank. Binnen een paar minuten moest rechterverdediger Maik Veenendaal het veld al verlaten door een enkelblessure. Zijn vervanger was middenvelder Kay van der Harst, die op rechtsachter een puike wedstrijd zou spelen.

Het was VVA wat al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. Een overtreding op links op Wesley van Beynum werd niet bestraft door scheidsrechter van Pinxteren, de aanval liep door over rechts en na een goede actie van Wesley van Merkenstein scoorde Gijs van Roekel de 0-1 voor de Achterbergers. VVA bleef gevaarlijk over rechts, het was Dwight Keeldar die op bijna identieke wijze de 0-2 kon scoren. Zijn inzet ging echter over. Na ca 20 minuten kwam Candia beter in de wedstrijd. Het werd ook wat fysieker allemaal, hier had VVA moeite mee. Nadat doelman Wilco Verwoerd een paar keer handelend moest optreden op enkele afstandsschoten, was hij in de 36e minuut kansloos op een inzet van aanvoerder Daan Achterberg. Het vermeende buitenspel van Tijmen Bos in aanloop van de aanval werd onterecht weggewuifd door de scheidsrechter. Even later opnieuw discussies, dit keer in het voordeel van VVA over een besluit van de scheidsrechter, een pittige overtreding van Tim van Ginkel werd bestraft met ‘slechts’ geel. Met 1-1 zochten beide ploegen de droge kleedkamers op voor rust.

In de 2e helft was VVA in de stromende regen vanaf het begin de betere ploeg. Candia bleef fysiek spelen en had veel overtredingen nodig. Uiteindelijk brachten de dode spelmomenten uit overtredingen de beslissing. Na een goede vrije trap van Ilias Aba was het in de 60e minuut Bart Prins die een fout van de bij tijden onzekere doelman Dion van Toorn afstrafte en de 1-2 binnen kopte. VVA kreeg meerdere goede kansen, maar onder andere Wesley van Beynum was niet scherp in de afronding. Candia miste de kracht om nog gevaarlijk te worden in de laatste fase. Ook de ingevallen Mo Ajiach kon geen potten breken en lag goed in de tang bij de ingevallen Kay van de Harst. Het was uiteindelijk Wesley van Merkenstein die vlak voor tijd de 1-3 binnen kopte uit opnieuw een vrije trap van Ilias Aba. Wederom zag doelman van Toorn er niet goed uit. In de 94e minuut floot scheidsrechter Van Pinxteren voor de laatste keer en was de vreugde bij het team en de doorweekte supporters in het bos groot.

VVA deelt hiermee een eerste tik uit in de strijd om het kampioenschap in de 4e klasse i. Komende week staat er voor de Achterbergers een uitwedstrijd op het programma bij SVF in Cothen.

Opstelling VVA: Wilco Verwoerd, Wesley Rocourt, Bart Prins, Maik Veenendaal (4e Kay van der Harst) Tim van Ginkel, Simon Brouwer, Gijs van Roekel, Ilias Abba, Wesley van Beynum, Wesley van Merkenstein, Dwight Keeldar.