VVA wint topper bij Candia op overtuigende wijze

09-12-2019

Het was zaterdagmiddag een drukte van belang op de Grebbeberg voor de derby tussen de twee koplopers SV Candia en VVA Achterberg. Een echte topper dus. Dit werd nog eens benadrukt door supporters van beide teams die de ploegen verwelkomden met veel lawaai en vuurwerk. Het werd een eenzijdige wedstrijd waarbij VVA veel sterker was en zichzelf in de tweede helft beloonde met prima doelpunten en een 0-3 overwinning.

Bij VVA keerden Simon Brouwer en Nico van Laat weer terug in de basis. Twee belangrijke en ervaren spelers voor trainers Jan Veldhuizen en Jonky Paays. Enkele landurig geblesseerden zoals Toine Korthouwer, Mark van Ruiswijk en Tijmen van der Kolk keken nog toe. Bij Candia ontbraken o.a. Tijmen Bos, Nick ter Burg en Leroy Rocourt.

In de eerste helft was VVA wat beter dan Candia, maar miste het overtuiging in de laatste fase van de aanval. Er waren enkele kleine kansjes en tal van (verre) inworpen en corners. De verdediging van Candia hield relatief eenvoudig stand tegen de kopsterke lange mannen van VVA. Candia speelde teruggetrokken en compact en gokte vervolgens op een lange bal op de snelle Ramond van Oort. Het creëerde echter geen kansen, op een paar schoten van afstand na in de laatste minuten voor rust. Met een 0-0 ruststand zochten de teams de warme kleedkamers op.

VVA begon veel beter dan Candia aan de tweede helft. Het domineerde vanaf de aftrap en greep de tegenstander spreekwoordelijk bij de strot om vervolgens niet meer los te laten. Candia kwam er niet meer uit en de Achterbergers kregen meer ruimte, wat resulteerde in kansen. De openingstreffer werd in de 53e minuut gescoord door Ilias Abba. Een goede afronding van een mooie aanval. Vijf minuten later was het Simon Brouwer die werd weggestuurd door Wesley van Beynum en vervolgens goed afrondde. Nadat er nog een doelpunt van Bart Prins werd afgekeurd door de verder goed leidende scheidsrechter Bos, scoorde Mike Molenaar in 78e minuut de 3-0 na een mooie pass van Simon Brouwer.

De wedstrijd was gelopen, beide trainers gebruikten hun mogelijkheid om te wisselen maximaal. VVA speelde de wedstrijd uit, zonder ook maar één serieuze kans te hebben weggegeven. Een compliment voor de verdediging, maar zeker ook voor het Achterbergse middenveld wat duidelijk bovenliggend was. In de laatste minuut leek aanvoerder Wesley van Merkenstein zijn goede wedstrijd nog te bekronen met een doelpunt. Candia doelman Dion van Toorn voorkwam dat waarmee de eindstand werd bepaald op 0-3.

De teleurstelling bij de Candianen was groot, de Achterbergers genoten nog na van de mooie overwinning. Een prachtige derby eindigde - zoals het hoort - met een gezellig samenzijn in de kantine.

VVA is nu koploper in de 4e klasse H. Maar omdat de wedstrijd van Patria wederom was afgelast is de stand enorm vertekend. De Achterbergers hebben nog één laatste wedstrijd voor de boeg voor de winterstop as zaterdag 14 december tegen SVF uit Cothen om 14:30 uur op Sportpark De Meent. Daarna wordt voor VVA de competitie hervat op 25 januari, wederom een thuiswedstrijd tegen Driebergen. Tussendoor kan VVA rustig genieten van de winterstop terwijl er nog diverse inhaalwedstrijden moeten worden gespeeld, met name door concurrent Patria.