Deel 4 over 50 Jaar voetbal in Achterberg!

17-04-2021

Eind jaren 60, In café “De Driehoek” te Rhenen.Het stam café van een groep jongens uit Achterberg. De jongens zijn aan het klagen.Er is niets te doen in Achterberg! Wij hebben een behoefte aan wat ontspanning en activiteit in,…. Achterberg!

Wat deze behoefte tot weeg gebracht heeft in Achterberg is te lezen in deel 4 over 50 jaar voetbal in Achterberg.

Deze aflevering gaat van hot naar her. Van “Disco Droppie” naar “Schijt je rijk”! En van Braderie naar WC potgooien. Activiteiten organiseren, dat is waar VVA sterk in was. Er wordt aan de bar een idee geopperd en voilà, de activiteit is er! Niet zeuren maar doen. Ik probeer een opsomming van de activiteiten te geven. Niet makkelijk omdat er veel, heel met, plezier, passie en vol overgave georganiseerd is. 50 jaar activiteiten georganiseerd door VVA`71.

VVA is in 1971 opgericht en wilde uitbreiden. Daarvoor moesten materialen worden aangeschaft. Activiteiten/ feestje organiseren is leuk en levert geld op dus werd er van alles bedacht en georganiseerd. In de oude keet was er geen ruimte om feesten te organiseren. Daar werd na de voetbal plaatjes gedraaid, gekaart, ballen gehakt gegeten en een biertjes gedronken. Droppie hield van muziek, had veel plaatjes en vond het leuk om te draaien. “ Disco Droppie” is geboren. Half jaren tachtig had Droppie een echte bardancing op zijn slaapkamer in de “oude rij” aan de Cuneraweg. De jeugd van toen heeft daar leuke avonden gehad. Begin jaren 80 is het zover. We hebben toestemming om een nieuwe “Keet” te bouwen. VVA`71 is volwassen en een echte vereniging geworden. Het leden aantal groeit. Op het hoogte punt van VVA`71 waren er 7 senioren en 20 jeugd elftallen op sportpark de Meent actief. Tijd voor een nieuwe kantine.

Oude kantine
De oude “keet”.


De nieuwe kantine.

Op 29 Augustus 1981 is de nieuwe kantine in gebruik genomen.

VVA1`71is goed in organiseren, heel erg goed!Koninginnedag in Achterberg was altijd een groot feest. Voor jong en oud! VVA`71 organiseerde deze feesten. Vele vrijwilligers van VVA`71 hielpen deze dag mee, op alle fronten. Van vroeg tot laat <24.00 uur> waren ze in de touw om te helpen achter de bar, meedoen met de 6 kamp etc. Andere belanghebbende in het dorp wilde een organisatie voor geheel in Achterberg, de gehele gemeenschap. En dus werd het oranje comité opgericht. Nu een zelfstandige organisatie maar het is vanuit VVA`71 ontstaan.Om het dorpsgevoel te vergroten werd het Dorpshuis opgericht. De VVDA. Initiatiefnemer VVA`71. De eerste beheerders waren Jan en Tinie. Het dorpshuis was gehuisvest in de oude kleuterschool op het Ruiterpad, tegenover “Hennie van Geert”.

1983. VVA`71 bestaat 12,5 jaar. Een soort van feestweek werd georganiseerd. Een braderie annex rommelmark werd in het centrum van Achterberg gehouden, 60 kramen door het hele dorp!. De combinatie Braderie/Rommelmarkt was een gouden combinatie. Trok veel publiek. Deze braderie is de voorloper van de Achterbergse dagen. Met als hoogtepunt De Achterbergse dagen op Kwintelooyen. Een 1 daags evenement op 2e pinksterdag +/- 40.00 mensen worden kostelijk vermaakt. VVA`71 op zijn best. Ruim 100 vrijwilligers werken die dag.

1996. Ter ere van het 25 jarig bestaan werden diverse activiteiten georganiseerd. Op de nieuwjaar instuif, altijd een mooi begin van een nieuw jaar, werd het officiële nieuwe logo van VVA`71 gepresenteerd. Het huidige logo is er een afgeleide van. Ook werd er een heus clublied gepresenteerd, “Dat is mijn voetbalclub dat is VVA”.De zingende bakker van Zoelen werd gevraagd om het in te zingen. Dit clublied is geprofessionaliseerd en word nog regelmatig ten gehore gebracht.Donderdag 16 Mei 1996 is de wedstrijd tussen FC Wageningen tegen “Lucky Ajax”. Scheidsrechter was Dhr. Henk v Ettekoven.

De grootste verloting ooit georganiseerd was, “Schijt je rijk”. Het hoofdveld werd verdeeld in vierkante meters. Elke vierkante meter kreeg een nummer en dat nummer was je lot. Een koe werd los gelaten. En, waar schijt de koe?

Helaas, de koe had stress en scheet helemaal niet!

Later dit jaar hebben Gerry en Arnold Muhren nog een voetbal clinic gegeven en hebben Nol de Ruiter en Hans Kraay een thema avond verzorgd.

VVA`71 had altijd wel een rede om te vieren, om goed te vieren. Was het niet het 12,5 jarig bestaan dan wel het 15, 25 of 40 jarig bestaan. Alles werd uitvoerig gevierd met diverse activiteiten. De lijn van activiteiten die ik ga benoemen springt van de hak op de tak maar ik probeer een opsomming te geven van de verschillende activiteiten. Aan creativiteit geen gebrek. Zo werden er jaarlijks “grote verlotingen” georganiseerd. Zoals gezegd dekoninginnendagen, braderieën, rommelmarkten, bingo, thema avonden, jeugd disco`s, nieuwjaar recepties, vrijwilligersavonden, sponsorleuttoernooi, reünie voetbalwedstrijden, het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi in de sporthal te Rhenen, lotto reservegetal, Klaverjassen om de Bertus Klaassen bokaal, Sponsorlopen, Dartavonden met Koos Stompe en Bambi, Swientje tikken, Zeevissen, Mik een Kip, ga zo maar door!!

Een leuke anekdote, In 2011 is Scheidsrechter Luinge op bezoek geweest. Samen met presentator Andy Houtkamp heeft hij een thema avond over voetbal en het scheidsrechter zijn verzorgd.


Of de spelers van VVA naar Luinge geluisterd hebben?

Het clubblad van VVA`71. Nu niet meer voor te stellen maar toen was het heel normaal om een clubblad uit te brengen met als inhoud het wel en wee rondom de velden van de club, de elftallen en wat er zich bestuurlijk afspeelde etc.Onder pseudoniem heeft Wallie er meerdere Kollums in geschreven. Het eerste clubblad van VVA heette “de balpraat”en is gemaakt in 1973. De tekening is gemaakt door Hampie! Hampie, met de rode Saab, was destijds ook de club fotograaf. Het zijn de foto`s van Hampie die nu in het clubhuis hangen. In 1981 is “De Balpraat” gestopt en is overgegaan in de “Meent sport”. Tot aan het digitale tijdperk zijn er vele uren gestoken in de “Meenstsport”. Van typen tot kopij inleveren, samenstellen van het blad en het nieten. Hoeveel rondjes, om de A4tjes op de goede plek te leggen zijn gelopen langs de tafels??

“Wat deze behoefte tot weeg gebracht heeft” Schreef ik aan het begin van dit verhaal want, hoe kan het dat een activiteit, georganiseerd door VVA`71, wereldfaam krijgt.Een activiteit dat het zelfs op koninklijk niveau bedreven wordt? Aandacht op televisie, radio, in de weekbladen, kranten en dat over de hele wereld!! Wat nu volgt is een reconstructie uit de hersenpan van Wallie.Het is op waarheid berust maar,….Okay, hoe het begon! Op een gegeven moment is er “ Swientje tikken” georganiseerd. In een met strobalen omringd veld werd een Swientje los gelaten. Geblinddoekt moest men proberen om ze snel mogelijk het Swientje te tikken. Degene die het snelst het Swientje getikt had, had gewonnen. Dit spelletje was niet diervriendelijk vond men en al gauw kwamen er protesten. Deze weg wist men overigens wel snel te vinden naar VVA`71 maar dit terzijde en, het Swientje heeft een lang en lui leven gehad in de kinderboerderij van Heimerstein.Maar men had een punt. Swientje tikken moest stoppen. Mik een Kip mocht ook al niet dus wat nu!Wie? Wanneer en Waarom er ineens geroepen werd, “Als er dan niets mag gaan we wel WC potten gooien”. Of er bij gezegd werd “laat ze de schijt krijgen” weet ik niet.

Maar, dit is wel de basis voor het latere open Nederlandse en Wereldkampioenschap WC potgooien. Begonnen is met de open Nederlandse kampioenschap WC potgooien. Een groot succes. Potige sterke mannen smeten met die potten of dat het een kippenveer was.WC potgooien werd een attractie op de braderieën en op Koninginnedagen. WC Potgooien trok veel publiek en dus veel aandacht. Bij 1 van de wedstrijden was een buitenlandse toeristaanwezig en schreef zich in. Het Open Nederlandse kampioenschap WC potgooien werdOpen Wereldkampioenschap WC potgooien.Tijdens de viering van Koningsdag in Rhenen is aan de organisatie van het WC pot gooien gevraagd om een wedstrijd te organiseren, op het moment dat de koninklijke familie door Rhenen wandelt. Aldus geschiedde. Totaal onverwacht pakt Koning Willem Alexander de Oranje pot en smijt deze zo ver als hij kan het veld in. Voor de organisatoren van het WC potgooien een hoogte punt met gevolgen. Van over de hele wereld werd de organisatie gevraagd om uitleg te geven. Kranten, radio, televisie iedereen wilde weten wat hoe en waarom de Koning aan dit verachtelijk spelletje mee deed!! Men was immers gewend dat de koninklijke familie aan zaklopen en koekhappen meedeed! Jammer dat de media de achterliggende gedachte, aandacht geven aan water management, dat is waar de koning zich op dat moment mee bezig hield, dat dit niet werd benoemd.Helaas, zo werkt het met de media. Uiteindelijk stond VVA`71, Achterberg en de organisatoren van het WC potgooien er mooi op. Kortom VVA`71 was, en VVA Achterberg is een voetbal vereniging die naast het voetbal gebeuren ook actief is, en dat op veel fronten en op Koninklijk niveau!


De WC Pot gooi organisatie

Wallie Druif