Vrijwilliger Wilma van Laar van VVA Achterberg in Grebbekrant

26-08-2020

‘Kinderverpleging is dankbaar werk’

Rhenen – In de rubriek ‘In the Picture’ portretteren we mensen die werkzaam zijn in diverse beroepen een sport beoefenen of actief zijn als vrijwilligers. Bezig zijn met kunst of in één of andere hobby hun passie hebben gevonden. De eerste die in deze hopelijk lange reeks het spits afbijt is Wilma van Laar (37). De Achterbergse van geboorte is werkzaam op de Intensive Care (IC) afdeling de Pelikaan, van het Wilhelmina Ziekenhuis in Utrecht waar ze werk en studie combineert. “Kinderverpleging is dankbaar werk”, zegt Wilma, die nog steeds woonachtig is in haar geboorteplaats.

Wilma verpleegt in dag- en nachtdiensten in Wilhelmina Ziekenhuis in Utrecht kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.”In de verpleging maak je mooie en minder mooie, tot trieste momenten mee. Een lach van een kind kan je dag helemaal goed maken, maar er zijn natuurlijk momenten van verdriet dat echt bij je binnenkomt. Maar van het werken met kinderen krijg ik zoveel dankbaarheid terug”. Inhet afgelopen najaar waar in verband met de uitbraak van het coronavirus zoveel patiënten op de IC’s terechtkwamen werden er veel extra verplegende handen aan de vele bedden gevraagd. Ook Wilma van Laar stak zich in een ‘ruimtepak’ om te helpen waar nodig. Wilma: ‘’Ik heb er op de IC- afdelingen veel leed gezien. Van mensen die vochten voor hun leven. Ik kan het derhalve ook niet begrijpen dat momenteel door een deel van de bevolking zo laconiek, of zelfs erger, met het coronavirus wordt omgegaan.’’

Dans
In haar vrije tijd houdt Wilma zich bezig met dans. ‘’Ik beoefen Zumba (verwant aan Latijns-Amerikaanse dans hj). Dat doe ik bij Trisport in Rhenen. Zou ook salsa-lessen willen nemen, maar dat stel ik steeds weer uit.’’ Eens in de 4 weken verricht de Achterbergse als vrijwilligster bardienst in de kantine van voetbalclub VVA Achterberg. Haar broer Nico groeide als voetballer op bij deze club. Speelt momenteel bij vv Lunteren. ‘’Ik ging wel eens kijken bij Nico en werd op een gegeven moment gevraagd voor hulp achter de bar. Ik vind het niet alleen leuk, maar ook nog eens gezellig.’’

Aan Wilma van Laar stelden we in deze rubriek 12 niet alledaagse vragen en daar gaf ze de volgende antwoorden op:

Welk mysterie zou je willen oplossen?
Het corona mysterie!

Wie is niet te benijden?
Mensen, collega’s die onder moeilijke omstandigheden, zoals dat in de eerste pandemie van het coronavirus het geval was, zorg moesten verlenen.

Wat mist Achterberg?
Een leuke uitgaansgelegenheid.

Van welke historische gebeurtenis was jij graag getuige geweest?
Van de bevrijding, inmiddels al weer 75 jaar geleden. Ik verdiep me de laatste tijd steeds meer in de oorlog. Lees er veel over. Bezoekt herdenkingsplaatsen. Zoals in Pearl Harbor, gelegen in de Hawai-archipel.

Wat is jouw evergreen?
Ik ben wat muziek betreft vrije breed geïnteresseerd. Ik hou wel van muziek die een mooi verhaal vertellen. Zoals het nummer van Frans Bauer ‘Een trein naar niemandsland’.

De mooiste of leukste quiz?
Zie ik niet zoveel. Maar ik zou het wel leuk vinden als ze in Achterberg eens een pubquiz zouden houden.

Met wie zou je een week willen ruilen?
Niet specifiek met een bekende zanger of zangeres, maar ik zou best een week op een podium willen staan om nummers met gevoelige verhalen ten gehore te brengen.

In welke film spelen en wie als tegenspeler?
De Titanic en dan ook graag met Leonardo DiCaprio.

Waar zou jij invloed op uit willen oefenen?
De invulling van de zorg. Die kan veel beter. Maar ja, de politiek!!

Wat doe jij liever alleen?
Wandelen met mijn hond in het bos.

Wat stel jij steeds maar weer uit?
Om Salsa lessen te volgen.

Waar heb jij twijfels over?
Over het verstand van die mensen, die de coronaregels niet goed naleven, of erger nog verwerpen. Of ze wel eens stilstaan bij het gegeven hoe mensen op de ic’s vechten voor hun leven.

Foto: Henk Jansen.

Bron: https://grebbekrant.nl/wordpress/in-the-picture-1/