Van de voorzitter

07-01-2021

Zaterdag 9 januari zou de traditionele nieuwjaarsreceptie zijn geweest. Een middag waar leden, familie, vrijwilligers, sponsoren en andere belangstellenden onder het genot van een hapje en een drankje terugblikken op het vorige jaar en vooruitkijken naar het komende jaar.

Helaas kon dit door Corona niet doorgaan. Daarom wil ik graag op deze manier ingaan op een aantal zaken, terugblikken en vooruitkijken.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van vorig jaar werd op een gezellig en druk bezocht sportpark De Meent reikhalzend uitgezien naar de apotheose van voetbalseizoen 2019/2020. Ons 1e elftal stond bovenaan en lag goed op koers om kampioen te worden. Diverse commissies waren al bezig om het 1e kampioenschap van VVA Achterberg groots te vieren.

Helaas maakte het COVID 19 virus daar een einde aan. Niet alleen de voetbalschoenen, maar ook de hoop om naar de felbegeerde 3e klasse te promoveren kwamen in de welbekende wilgen te hangen.

Dan maar in 2021, het lustrumjaar van VVA Achterberg en 50 jaar na dato van de oprichting van VVA’71 een kampioenschap binnenhalen!
Om dezedoelstelling te halen liggen wij prima op koers. Andermaal staan wij fier bovenaan en ditmaal nog zonder puntenverlies.

Toch is alles anders. Vorig jaar vol verwachting uitkijkend naar een spetterend einde van de competitie en nu….? Weer ligt het amateurvoetbal stil. De verwachting/hoop was dat in januari de competitie hervat zou worden. Dat gaat helaas niet meer gebeuren. Of er nog een herstart komt of een competitievorm in een andere opzet, weten wij niet. Het is wachten op de maatregelen van de regering na 19 januari.
De vooruitzichten zijn somber, maar wij als voetbalclub moeten er staan als er weer gevoetbald mag worden. Achter de schermen zijn wij daar druk mee bezig!

Het voetbal ligt stil, maar onze technische commissie is al weer druk bezig met het volgende seizoen. Met de A selectie zijn de meeste gesprekken achter de rug. Bijna iedereen heeft de toezegging gedaan om ook volgend seizoen voor VVA Achterberg te voetballen. Met een vijftal spelers zal nog om de tafel gezeten moeten worden.
Inmiddels hebben Rick Degenaar (spits, SDC Putten) en Jorn Hiensch (verdedigende middenvelder, vv Bennekom) toegezegd naar VVA Achterberg te komen. Kevin van Offeren stopt bij VVA Achterberg en gaat bij SVP in een lager elftal voetballen.
Ook hoofdtrainer Jan Veldhuizen staat het volgende seizoen weer voor de groep. De intentie is om met de huidige staf door te gaan. De komende periode zal daar meer duidelijkheid over komen.

Ook met de staf van ons 2e elftal zullen er in de komende periode gesprekken gevoerd worden. Hierbij zal ook de intentie zijn om samen door te gaan. Helaas hebben wij het 3e elftal moeten terugtrekken uit de competitie, omdat er te weinig spelers beschikbaar waren.
Wij gaan weer met z'n allen kijken of het volgend seizoen wel mogelijk is om met 5 seniorenelftallen uit te komen in competitieverband.
Het 4e en 5e elftal zit wat stabieler in de spelers en voor deze elftallen verwachten we weinig problemen met de teamsamenstelling.

De jeugd is een bron van zorg binnen onze vereniging. Graag zouden wij zien dat er in elke leeftijdscategorie een elftal is. Daar vallen nu gaten in.
Een kernteam gaat zich de komende periode bezighouden om hier verandering in te brengen. Om jonge leden te werven zal er actief geflyerd worden in Achterberg , Rhenen en Veenendaal. Ook zal er weer een busje gaan rijden om pupillen voor een training te halen en te brengen. Hopelijk komt daarmee ons jeugdleden-aantal weer op peil.

De coronamaatregelen brengen met zich mee dat de kantine al langere tijd gesloten is. Voor veel voetbalclubs is de kantine een belangrijke bron van inkomsten en bij ons is dat niet anders. Toch is onze financiële positie nog niet in gevaar.
De eerste contributie-inning is, op een aantal leden na, prima verlopen. Normaal is de tweede contributie -inning in januari. Wij als bestuur hebben dit verschoven naar februari. Laten wij hopen dat deze net zo verloopt als de eerste inning en misschien wel iets beter. Wij als bestuur en de penningmeester in het bijzonder, zouden er heel blij mee zijn!
We hopen dat iedereen begrijpt dat de inkomsten uit contributie nodig zijn om de vaste lasten (en dat zijn er velen) op tijd te kunnen betalen.

Een voetbalclub kan haast niet zonder sponsoren. Zij zorgen ervoor dat er vaak iets extra’s mogelijk is. Binnen onze vereniging is met name Jan van Leyen een onmisbare schakel in de relatie naar onze sponsoren. Mede namens hem wil ik alle sponsoren en de VOC (VVA Ondernemers Club) bedanken voor hun steun aan onze voetbalclub!


Het eerste lustrum van VVA Achterberg en 50 jaar voetbal in Achterberg kan natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Al vorig jaar is er een commissie samengesteld om op diverse manieren stil te staan bij deze mijlpalen. Ook hier gooien de coronamaatregelen echter roet in het eten.
Maar zodra het kan zullen wij op gepaste wijze stilstaan bij het lustrum en 50 jaar voetbal in Achterberg.

Waar de maatregelen geen vat op hebben is onze website. Onze inside -reporter Wally Druijff is weer bereid gevonden om gedurende dit jaar, regelmatig (historische) foto`s op de site te zetten en deze te voorzien van de nodige informatie. Hou de site in de gaten dus!

Er zijn ook de nodige jubilarissen!
Onze intentie is om in oktober een groots feest te vieren, waarbij stil gestaan wordt bij onze jubilarissen. Let wel, wij hebben het over leden die 25, 40 en nu zelfs 50 jaar lid zijn!

Zoals bijna eenieder weet gaat Cor van Doorn definitief verhuizen naar het hun geliefde Friesland. Per 2 januari gaan zij eerst naar een tijdelijk adres in Delfstrahuizen. Medio mei verhuizen zij naar een prachtige locatie aan het Tjeukemeer in dezelfde plaats. Dat betekent ook dat Cor afscheid heeft genomen van de technische commissie en ook niet meer zal fungeren als reporter bij het 1e elftal. Cor heeft veel betekend voor VVA’71 en is een van de initiators in de oprichting van VVA Achterberg. Mede dankzij zijn inzet is VVA Achterberg weer de voetbalclub die gezien mag worden en die volop leeft in Achterberg en omgeving. Graag staan wij bij een passende gelegenheid stil bij het afscheid van Cor. Natuurlijk hopen wij dat als hij in de buurt is hij ons sportpark weette vinden. Hij is dan meer dan welkom!

Ook wil ik nog even aandacht vragen voor onze klusploeg en Henk van Vliet in het bijzonder. Altijd staan zij klaar voor de vele klussen die er te doen zijn. Ook in het coronatijdperk zie ik regelmatig auto’s staan van onze klussers. En ze mogen trots zijn, want ons sportpark ligt er nog steeds fantastisch bij. Mannen bedankt!

Graag wil ik ook nog iets kwijt over onze trouwe supporter Piet van Elst. Hij voetbalde bij ons in het 1e toen de meeste mensen nog zwart-wit televisie hadden. Daarna heeft hij nog vele jaren zijn voetbal- en praatkunsten vertoond bij de oudere senioren. Toen voetballen niet meer ging is hij altijd supporter gebleven van onze voetbalclub.
Altijd was hij te vinden en ook vaak te horen langs de lijn! Hij is behoorlijk ziek geweest en heeft ruim 8 weken in het ziekenhuis gelegen. Daarna heeft hij ruim 5 weken moeten revalideren, waarbij hij gelukkig kon intrekken bij zijn dochter.
Alsof dat niet genoeg was is hij ook nog besmet geweest met het coronavirus wat zijn gezondheid niet ten goede kwam.

Ik wil positief eindigen. Het doet mij en onze vereniging dan ook enorm goed om te horen dat het met Piet weer de goede kant op gaat. Piet..…wij wensen je nog veel beterschap en hopen je weer te kunnen begroeten als voetbal weer mogelijk is. Henk Quint haalt je wel op!

Rest mij alleen nog om iedereen een gelukkig en gezond Nieuw Jaar te wensen.

Met sportieve groeten,

Egbert van der Burg,

Voorzitter VVA Achterberg.