Deel 3 over 50 jaar voetbal in Achterberg! “Vergeet niet waar je vandaan komt”.

18-03-2021

VVA`71 stond er in de begin jaren niet goed op. Gierlucht, hard en ruw spel. KORTOM, tegenstanders gingen niet graag naar de Boeren!!! Maar, ze bleven na afloop maar wat graag hangen!Het eerste elftal van een voetbalvereniging is, “Het vlaggenschip van de vereniging”. VVA`71 heeft tal van jaren in de onderafdeling gebivakkeerd.Een kleine club, te weinig eigen talenten uit het dorp en weinig doorstroming naar het eerste maakt dat VVA`71 in de laagste klassen van de KNVB voetbalde.Wel wilde men graag voetballen. Om op zaterdag te kunnen voetballen moesten sommigen hun diensten ruilen of er werden snipperdagen opgenomen. De ambitie en uiteindelijk ook de middelen maakte het mogelijk dat VVA`71 omhoog kon en ging kijken. VVA`71 wilde omhoog maar waar wilde het eindigen? Uiteindelijk eindigde het in de hoofdklasse van de KNVB. De weg er naar toe was er 1 van hoofdklasse! Deel 3 over 50 jaar voetbal in Achterberg is een overzicht van toen naar nu!

VVA`71 werd in Mei 1971 opgericht. Spelers waren er genoeg dus moesten er elftallen worden geformeerd. VVA`71 begon met 2 senioren elftallen. Voor het officiële eerste elftal van VVA`71 werden in de zomer van 1971 Wim Verwoerd en Gradus Hogenkamp als trainer/coach aangesteld.Speler/trainer werd Wim Verwoerd. Grensrechter/trainer werd Gradus Hogenkamp en elftalleider werd Jan van der Burg. De eerste officiële wedstrijd werd in September 1972 gespeeld tegen Lage Vuursche. Alleen wilde Lage Vuursche niet spelen.“Ons veld was te slecht!!”. Dit was natuurlijk tegen het zere been van Roet!! In de anale staat dat er diplomatiek overleg gevoerd is om Lage Vuursche te bewegen om toch te spelen. Of dit 11 ballen gehakt gekost heeft wordt niet vermeld! De wedstrijd werd met 2-1 gewonnen.

Uiteindelijk heeft de gemeente Rhenen ingezien dat VVA`71 een club was die bestaansrecht had.In 1972 is er een officieel door de KNVB goedgekeurd veld aangelegd. Wel moest er vanaf toen huur betaald worden.

Na de succesvolle start en een enthousiaste doorpak werd de jonge vereniging opgeschrikt door een tragisch ongeval. Speler/trainer Wim Verwoerd kwam om het leven bij een bedrijfsongeval.Er moest naar een andere trainer gezocht worden. Deze werd gevonden in de persoon van Leo Rebergen. VVA`71 stond er in de omgeving niet al te best op. Onder andere doordat plagende boeren op zaterdag langs ons complex gingen gieren, door ruw en hard spel kreeg VVA`71 al gauw de bijnaam “Boeren”. VVA`71 was er eerlijk gezegd wel een beetje trots op, knipoogje hier en daar na stevige inzet! Na het voetbalgevecht was er tijd voor gezelligheid. Dit werd ook door de tegenstander gewaardeerd. Dus waren het vaak harde wedstrijden waar met respect voor elkaar over nagepraat werd in de “Keet”. De gehaktballen vlogen de pan uit.


Met de prestaties ging het in het begin goed. In het seizoen1974-1975 werd het eerste elftal van VVA`71kampioen en promoveerde ze naar de 3e klas onderafdeling Utrecht van de KNVB.

Na Leo werd Joop van Beek aangesteld als trainer. Toentertijd moest je nog zelf je kleding kopen en, wassen! Sportshop “De Wieken” in Rhenen was o.a. de sportwinkel waar je terecht kon voor een rood blauw VVA`71 shirt. Na een regenbui hingen bij veel spelers de katoenen shirts op de knieën en menig rood/blauw kleurtje vervaagde door intensieve wasbeurten. Joop wilde een compleet tenue voor zijn spelers. Joop heeft van zijn eerste salarissen bij VVA`71 een compleet tenue aangeschaft.

In 1987 is Cees Quint aangesteld als trainer van VVA`71. Cees was een aimabele man en werd een vriend van VVA`71 Cees is na zijn trainerschap supporter geworden en was vaak met zijn vrouw langs ons veld te vinden. Cees kon beschikken over een selectie met veel jongens uit Achterberg.

Na Cees kwam Mart Gerrist naar VVA`71. Mart was naast een goede trainer ook een echte verenigingsman. S`ochtends de jeugd fluiten. Om 11 uur mee voetballen met het 3e en daarna het eerste coachen. Dit waren hele normale zaterdagen voor Mart. Mart had de beschikking over een elftal van louter Achterbergers.

In de 50 jaar dat er bij VVA in Achterberg gevoetbald wordt zijn er +/- 50 trainers actief geweest. Niet van elk eerste elftal bestaan er elftal foto`s. Autobedrijf v Kreel was jarenlang trouwe sponsor van VVA`71.

In 2000/2001 vindt er een herindeling plaats bij de KNVB en is er een papieren promotie naar de 5e klas KNVB voor VVA`71. In dit seizoen is Dick Mulder de trainer van VVA`71. Mede door en met de ambities van Dick en door actief bestuursbeleid is er toen een basis gelegd voor latere successen. Met Eddy Morren als trainer is de opmars begonnen. Met Eddy werd VVA`71 kampioen in de 5e klasse KNVB in 2004. Promotie naar 4e klasse KNVB in 2005. Uiteindelijk promoveerde VVA`71 naar de 3e klas KNVB met Eddy Morren als trainer. Na Eddy Morren kwam Dennis Koorn. Intussen stond er een ervaren elftal bij VVA`71 en de jonge Dennis kon deze groep nog niet aan. De ervaren Jan Fluit werd aangesteld. Met Jan Fluit als trainer is VVA`71 kampioen geworden in de 3e klas KNVB, 2007/2008. Als nieuwkomer in de 2e klas werd verassend de nacompetitiefinale gehaald maar deze werd niet gewonnen. In het seizoen 2009/2010 was er de promotie naar de 1e klas KNVB. Quick Boys, DOVO, AJAX allen kwamen naar ons mooi gelegen sportpark. Bij de opkomst van de spelers werd het VVA clublied gespeeld en de huisspeaker verwelkomde de spelers met koeien geloei. Een ongekende weelde.

VVA`71 speelde voor het eerst in de 1e klasse KNVB. Trainer Henk van de Pol werd aangesteld. En gelijk werd er een periodetitel gehaald met als resultaat een finaleplek voor promotie naar de HOOFDKLASSE van de KNVB. Thuis tegen Go Ahead Kampen werd er met 3-2 gewonnen. De winnende werd gescoord door Achterberger Nico v Laar.

Uiteindelijk bleek de hoofdklasse te hoog gegrepen voor VVA`71 en is na een aantal vervelende jaren het faillesement uitgesproken. VVA`71 werd met beide benen op de aarde terug geworpen.Het faillesement is een harde klap voor de hondstrouwe leden, supporters en sponsoren.Maar bij de pakken neer zitten kan kon en kent VVA niet.Door dit faillesement is een groep opgestaan om het “oude” gevoel op te pakken. Er werd uitgehuild maar ook gelijk weer opgestaan. Gek genoeg is het oude, gewoon het oude gebleven! VVA heeft genoten en meegedaan in de top van KNVB maar nu doen ze met zijn allen mee onderaan.VVA`71 verdwijnt en VVA Achterberg komt terug.

Met enthousiasme en met ambitie is VVA Achterberg overnieuw begonnen. De kantine is fraai opgeknapt, sportcomplex duurzaam ingericht. Waardoor er een frisse start gemaakt kon worden.Oud eerste elftal speler Jan Jaap van der Poel wordt de nieuwe trainer. Kees van Rijswijk volgde Jan Jaap op. Intussen staat Jan Veldhuizen voor de groep. VVA Achterberg voetbalt in de 4e klas van de KNVB. Corona staat een kampioenschap in de weg maar met de huidige spelersgroep gaat kampioen worden een kwestie van tijd zijn.

Na 50 jaar voetbal in Achterberg staat er een trotse voetbalvereniging.Waar spelers van toen nog steeds supporter zijn.Waar spelers van toen nu trainer zijn. Waar spelers van toen nu werkzaam in de klusploeg zijn.Waar spelers van toen nu sponsor zijn. Waar spelers van toen nu bardiensten draaien. Waar speler van toen nu scheidrechters zijn. Waar de speler van toen de gastheer is. Waar spelers van toen nu in het bestuur zitten.

VVA`71 - VVA Achterberg je mag trots zijn op dat kleine cluppie van toen en,dat kleine cluppie van nu.

“Dat is mijn Voetbalclub Dat is VVA”.

Met vriendelijke groet, Wally Druijff

Meer nieuws
Overzicht