Flitsende seizoenstart van JO8-1 VVA Achterberg

12-02-2018

Van uw aandachtige supporter;

Het is al weer enige tijd geleden dat ik via dit media kanaal een verslag van de plaatselijke Achterbergse voetbal trots heb uitgebracht. Mijn oprechte excuses hiervoor. Ik had misschien ook wel gehoopt dat meerdere teams, ouders, verzorgers, opa’s of wie dan ook wel een stukje op de site zouden laten plaatsen. Uw verhaal kan het verschil maken. Hoe leuk is het om een leuk beknopt verhaaltje, foto of zelfs filmpje te laten zien aan de mensen die het helaas gemist hebben. Het maakt alles zo veel leuker. En ik weet uit ervaring dat de internet goeroe van VVA Achterberg dhr. D. Rijken het met zeer veel plezier verwerkt en het op het wereldwijde web zet.

Nu over tot de orde van de dag. Normaal schrijf ik zo’n verhaal onder het genot van een kopje koffie en een heerlijk croissantje op zondagochtend. Echter vandaag maak ik een uitzondering door het op zaterdag al op papier te zetten. Want wat ik vandaag heb meegemaakt, moet gewoon gedeeld worden. Nooit eerder ben ik zo enthousiast geweest als na vanmorgen! Binnen een tijdslijn van 2x 20 minuten op een vroege zaterdagochtend om 09.00 uur op het sportpark de Meent, de thuishaven van VVA Achterberg, gebeurde vandaag wel iets heel speciaals.

In eerdere edities van mijn verhalen vertelde ik u over de verrichtingen van de jongste generatie van VVA Achterberg, de Kabouters. Deze dame en heren zijn inmiddels wat ouder en spelen nu in een competitie genaamd JO8 of te wel de F-jes van vroeger. En als je denkt aan deze categorie, denk je al snel aan bal in het midden en met z’n allen op een kluitje achter de bal aan huppelen, bloemetjes plukken, zwaaien naar papa en mama, enzovoort…. Tenminste dat zou je denken. Maar wat ik hier vanmorgen heb gezien was fenomenaal. Vandaag was ik getuige van de wedstrijd VVA Achterberg JO8-1 – SVMM JO8-1.

Nog niet zo heel lang geleden ben ik met een select gezelschap van zeer verstandige mensen naar een wedstrijd van Barcelona geweest. Dat was leuk, interessant en bij tijd en wijle ook nog redelijk goed spel. (met toen nog Messi, Neymar en Suarez in de basis) Maar na vandaag is het tijdperk voor deze 3 heren verleden tijd.

Onder leiding van een uitstekende leidsman (scheidsrechter) dhr. Veltman werd er stipt om 09.00 uur afgetrapt op het hoofdveld van VVA Achterberg. Ik ga u nu proberen uit te leggen (in al mijn enthousiasme) wat ik vanaf dat moment heb mogen aanschouwen. Tik Tak, Tik Tak… dat is wat ik daar vanochtend heb gezien. En niet zoals daar in Spanje af en toe, maar voor de volle 2x20 minuten werd er “Tik Tak” voetbal gespeeld.

U kunt zich het mooie doelpunt in 1988 van Marco van Basten misschien nog wel herinneren vanaf rechts. Vanmorgen zag ik na een uittrap over 30 meter van Irina van de Scheur de bal 1 maal de grond raken waarna Luuk van Mourik hem zonder enige twijfel vanaf links op exact dezelfde wijze binnen knalde. 1-0 Euforie ten top op de velden bij VVA. Dat het geen misselijke tegenstander betrof werd al snel duidelijk. De spelers van SVMM waren ook zeker van zeer goede kwaliteit. Met prima voetbal wisten zij binnen 5 minuten de stand weer gelijk te trekken. 1-1 Echter de dame en heren van VVA bleven geen moment vertwijfeld achter. Direct na de aftrap werd er volle druk naar voren gezet. Zelfs vanuit achteruit waren het met enige regelmaat Thijs van der Meijden en Glenn van Mourik die zich voorin lieten gelden. Met Sam van Dreven, Tim van der Voort en Noah van Beijnum op het middenveld werd elke aanval van SVMM afgeslagen en direct ruimte gezocht bij de spitsen Yoeri van der Weijden en Luuk van Mourik. Welke op hun beurt telkens konden terugvallen op de nummer 10 positie daarachter. Waar Santi van Beijnum iedereen het hoofd dol maakte. Na een korte steekpass van Glenn was het Noah welke de bal in de voeten van Luuk schoof. Met een geplaatst schot wist hij de 2-1 op het scorebord te vermelden. SVMM was duidelijk van slag en probeerde met de opbouw van achteruit de ruimte te zoeken. Maar Sam en Santi brachten iedere keer weer de bal terug bij VVA. Na een uitstekende hakbal vond Yoeri de ruimte aan de linkerkant en wist wederom Luuk in stelling te brengen. 3-1 Er ontstond onrust aan de kant van SVMM en daar maakte VVA met de middenvelders Tim en Noah handig gebruik van. In een soort van kleine flipperkast was het een schot van een speler van SVMM welke pardoes in eigen goal belande. 4-1 Arbiter Veltman controleerde kort daarop zijn uurwerk en de eerste helft was een feit.

Met een ruststand van 4-1 werden de spelers bij de coaches geroepen. SVMM koos voor een nieuwe tactiek. De maker van op dat moment 3 doelpunten kreeg maar liefst 2 vaste bewakers. Waar men echter op dat moment geen rekening mee hield was de veelzijdigheid binnen het team van VVA. Aan het begin van de tweede helft was het wederom VVA die het spel beheerste, controleerde en met werkelijk geweldig samenspel de tegenstander iedere hoek van het veld liet zien. Luuk zorgde voor ontzettend veel beweging voorin bij VVA waardoor de spelers van SVMM maar achter hem aan bleven lopen. SVMM kon niets anders dan onder de druk proberen uit te voetballen. Zelfs de keeper werd daarbij meerdere malen in het spel betrokken. In een onoplettend ogenblik was het Tim welke listig de bal van de keeper wist af te pakken en binnen te knallen. 5-1 Denkt u nu niet dat SVMM helemaal niets te vertellen had. Met ook vanuit hun kant uitstekend voetbal probeerde men telkens voetballende oplossingen te bedenken. En kregen ze ook behoorlijke kansen. Maar zeer solide en daadkrachtig verdedigend werk van Thijs, Glenn en meer dan uitstekend keeperswerk van Irina behoede de ploeg voor tegendoelpunten. Een breedtepass van SVMM werd onderschept door Santi en na een combinatie met Sam en Tim brachten zij Yoeri in een kansrijke positie. Yoeri zag de keeper van SVMM ver uit zijn doel staan en twijfelde geen moment. 6-1 En zoals we begonnen eindigde de wedstrijd ook met een werkelijk prachtig doelpunt. Vanuit de opbouw van Irina en Thijs werd Santi op avontuur gezet. Met een geweldige solo en uiteindelijk een formidabele schijnbeweging naar links en gelijk naar rechts parkeerde hij de bal direct voor zijn rechterbeen en haalde verwoestend uit. 7-1 Dit doelpunt werd door de jarige job en zijn teamgenoten uitgebreid gevierd met een mooie afsluitende kniesliding.

7-1 op de eerste competitie dag van 2018. Dit belooft wat voor de rest van het seizoen.

Tot slot wil ik nog één ding kwijt. Voetbal zoals het hoort te zijn, dat is waar ik altijd mee afsluit. Echter één persoon maakte dat vandaag voor mij (bijna) onmogelijk om hiermee te eindigen. Ik hoop dat hij dit leest en zijn lering hier uit trekt. Ik begrijp best dat verliezen soms lastig kan zijn en dat je daar niet altijd blij mee bent. Maar de JO8 categorie zijn jongens en meisjes in de leeftijd van 5,6,7 en 8 jaar of te wel kinderen. Dat je dan als “soort van leider” het besef niet hebt dat je met jeugdvoetbal bezig bent is werkelijk onbegrijpelijk. Langs de zijlijn te gaan staan schelden in de ergste zin van het woord is onacceptabel waar dan ook, zeker in de buurt van kinderen. Om vervolgens na de wedstrijd ook gewoon geen hand te willen geven aan de scheidrechter die een meer dan uitstekende wedstrijd heeft gefloten en aan de leiding van je tegenstander. Dan geef je jezelf zo te kennen. Zeker ook omdat de vereniging SVMM absoluut niet zo in elkaar zit. Sterker nog er waren ouders die hun verontschuldigingen kwamen aanbieden. Het is anno 2018 en ontzettend jammer dat dit nog steeds gebeurt. Maar laat ik hopen dat de desbetreffende persoon er wat van heeft geleerd. Verder wil ik er over op houden want het was zo’n geweldig mooie ochtend met 2 uitstekend spelende ploegen die lol hadden en plezier aan het spelletje voetbal beleefden. En ja ik laat mij niet leiden door dit gedrag en kies voor de juiste wijze en denk terug aan het voetbal. Want u weet en ik heb het u al zo vaak gezegd, en nodig u nogmaals van harte uit een keer zelf langs de velden te gaan kijken, want dit is voetbal en zo hoort het te zijn!

Meer nieuws Overzicht