Afscheid hoofdtrainer Jan Jaap van der Poel

29-06-2018

Onlangs werd er door de staf en spelersgroep afscheid genomen van onze hoofdtrainer Jan Jaap van der Poel. Hiermee sluit Jan Jaap een periode van drie mooie jaren bij VVA Achterberg af en gaat hij verder met de hoogste jeugd bij SDVB in Barneveld.

Naast mooie woorden en presentjes van de spelers en staf werd er ook namens het bestuur aandacht besteed aan het afscheid van Jan Jaap. Bestuursleden Egbert van der Burg en Eric van der Burg overhandigden bloemen en een attentie.

Jan Jaap begon 3 seizoenen geleden ambitieus aan de klus om het 2e elftal van VVA Achterberg op een hoger niveau te brengen. Met ervaring als jeugdtrainer bij DTS in Ede op een hoog niveau was dit zijn eerste functie als seniorentrainer. Ondanks een bijzonder rumoerig jaar voor de club (destijds nog VVA ’71) hield Jan Jaap rust in het 2e elftal en behaalde tot ieders grote verrassing zelfs de nacompetitie. In een tweeluik met Kampong werd nipt verloren.

De nieuwe club VVA Achterberg moest opnieuw beginnen en beloonde Jan Jaap voor zijn goede seizoen met de functie van hoofdtrainer. Met veel inzet en energie begon Jan Jaap aan deze klus met een nieuw elftal in de 4e klasse. Het laagste niveau maar wel een prachtige indeling met allemaal clubs uit de regio. Er stond niet alleen een totaal nieuwe selectie, maar met name heel jong. De groep met een gemiddelde leeftijd van ca 20 jaar presteerde boven verwachting en stond zelfs een poosje bovenaan in de competitie. Na een goed seizoen, waarin zowel het elftal als de spelers zich goed ontwikkelden werd opnieuw de nacompetitie gehaald. Ondanks een spectaculaire uitschakeling van Hercules in de eerste ronde bleek het seizoen tegen Voorwaarts net één week te lang te duren. De gehoopte promotie zat er nog niet in.

Het afgelopen seizoen begon vol verwachting. Met een groep die meer ervaren was en in elk geval een jaar ouder. Doelstelling was promotie, liefst direct, maar anders via de nacompetitie. Het werd een seizoen waarin er hard werd gewerkt, maar waarin op de juiste momenten het geluk niet meezat. Geluk dwing je af, maar soms moet het ook wat meezitten. Er vormde zich een top 6 van ploegen die niet veel voor elkaar onder deden. In vrijwel al die onderlinge wedstrijden was VVA de beter voetballende ploeg, helaas bleven de punten veelal liggen. De start van het seizoen was ronduit slecht, voor de winterstop haakte VVA door een serie van 5 overwinningen weer aan bij de top van de ranglijst.

Groot was dan ook de teleurstelling bij Jan Jaap toen de technische commissie hem meedeelde na het seizoen voor een andere hoofdtrainer te kiezen. Niets ten nadele van de kwaliteiten van Jan Jaap, maar na drie jaar vond de technische commissie het tijd voor een nieuw gezicht voor de groep.

De tweede seizoenshelft bleef wisselend. Het fanatisme en de drive van Jan Jaap bleef onverminderd, maar vertaalde zich niet in de welbekende flow. Goede wedstrijden werden afgewisseld met mindere wedstrijden, toch bleef er tot het laatst zicht op nacompetitie. Uit in Amerongen bij DVSA ging het echter mis en liep het seizoen af met een sisser. Een grote teleurstelling voor de club, de allergrootste teleurstelling voor de fanatieke hoofdtrainer.

We wensen Jan Jaap veel succes in zijn verdere carrière. Met zijn kwaliteiten en drive kan hij nog ver komen. Wij hopen dat Jan Jaap zijn periode VVA Achterberg zal blijven herinneren als mooi, waardevol en leerzaam. Jan Jaap graag tot ziens in Achterberg!