VVA Achterberg - USV Hercules 1-3

21-05-2017

Het moest een mooie middag worden in Achterberg. Na een verrassend goed eerste seizoen mocht de jonge ploeg van Jan Jaap van der Poel de eerste nacompetitie wedstrijd spelen tegen de zaterdagtak van USV Hercules uit Utrecht. Nacompetitie is een beleving op zich, met een korte route naar in dit geval promotie. Promotie naar de derde klasse staat bij VVA Achterberg hoog op het verlanglijstje en zou het liefst binnen drie jaar gerealiseerd moeten worden. Nacompetitie spelen is echter ook een kunst, waarbij meer wordt gevraagd dan alleen goed voetballen.

Beide ploegen begonnen met een gezonde spanning aan de wedstrijd. Na enig aftasten was het VVA wat al vrij snel het initiatief nam met na een minuut of 10 het eerste schot op doel van Rodney Veenhof. Hercules kwam daarna wat beter in de wedstrijd wat in de 23e minuut leidde tot de eerste grote kans. VVA doelman Nick van der Linden redde uitstekend.

Beide ploegen speelden slordig, de spanning was voelbaar. Simpele passes die niet aankwamen leidde tot veel balverlies aan twee kanten. Vlak voor rust kwam er dan toch actie in de wedstrijd met een goede kans voor Rodney Veenhof na een mooie actie. Hij vond de doelman van Hercules op zijn weg. Vlak daarna kreeg Renaldo van de Brink een grote kans na goed doorzetten. De bal caramboleerde via de doelman en de lat met groot geluk toch in de handen van de doelman. Ook Hercules kwam nog gevaarlijk door en claimde een strafschop. De goed leidende scheidsrechter zag er niets in en floot voor rust met een 0-0 stand.

Na rust begon VVA goed aan de tweede helft. Dit leidde in de 48e minuut tot een corner na een goede actie van Samir. Dezelfde Samir nam de corner die goed werd binnen gekopt door Rodney Veenhof. Niet lang daarna was VVA opnieuw gevaarlijk uit een hoekschop en leek het wachten op de 2-0. Hercules ging meer naar voren spelen, waardoor VVA meer ruimte kreeg. VVA kon echter niet van profiteren van de ruimte en moest terug. Hercules werd sterker en kwam na ruim een uur spelen niet geheel onverdiend op 1-1. Uit een hoekschop werd de gelijkmaker eenvoudig binnen gekopt.

In de 83e minuut was het opnieuw raak uit een standaardsituatie, deze keer een vrije trap waaruit Hercules de 1-2 maakte. Enkele minuten later gevolgd door de 1-3 uit opnieuw een corner. Drie doelpunten die voorkomen hadden kunnen en moeten worden. De scheidsrechter floot af met een 1-3 eindstand.

De wetten van de nacompetitie zijn hard, foutjes worden ineens heel zwaar aangerekend. Ipv een 1-0 voorsprong rustig consolideren en uitbouwen stond er een 1-3 verlies op het scorebord en wordt het voor VVA een zware opgave in de uitwedstrijd as zaterdag in Utrecht. Niets is echter onmogelijk, een overwinning met twee doelpunten verschil is nodig om een verlenging af te dwingen. VVA heeft daar de kwaliteit voor, met de absolute wil om te winnen daar nog bij zijn er nog kansen.

Opstelling VVA Achterberg: Nick van der Linden, Toine Korthouwer, Niels Roelofsen, Tim van Ginkel, Donny Snijders, Quincy Diepenveen, Yat Win Law, Rodney Veenhof, Samir Moshi, Peter Pater (75. Joris Haver) Renaldo van den Brink (65. Henri van Gesink).