VVA Achterberg jeugdspeler Bart van de Kraats is internationaal onder 19 floorball speler voor Nederland en daar zijn wij natuurlijk hartstikke trots op.

Floorball is een balsport die het midden houdt tussen hockey en ijshockey / zaalhockey waarbij de bal ook met de voeten gespeeld mag worden.
De sport ontstond in de jaren zestig. Internationaal wordt deze sport eveneens aangeduid met de benamingen innebandy, salibandy, floorhockey en unihockey.
Floorball is vooral erg populair in landen waar de sport zich het langst heeft ontwikkeld, zoals Finland, Noorwegen, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
De sport wordt beoefend in een gymzaal, ongeveer een zaalvoetbalveld, en kan daarmee het hele jaar beoefend worden op zowel amateur- als professioneel niveau.
Er bestaan professionele competities zoals de Finse Salibandyliiga en de Zweedse Svenska Superligan.
Men speelt met 5 veldspelers en een keeper, waarbij er voortdurend (om de minuut) wordt gewisseld. Een wedstrijd bestaat uit 3 periodes van 20 minuten. Doordat de bal continu in het spel is wordt er in een hoog tempo gespeeld. Concentratie, techniek, spelinzicht en conditie zijn een voorwaarde om op niveau dit spel te kunnen spelen.

Onlangs heeft Bart mee gedaan met een WK kwalificatietoernooi in Italië. Hieronder het verslag van Bart.

Maandag 5 september vetrokken we in alle vroegte naar Italië waar we het WK kwalificatie (floorball) moesten spelen voor onder de 19. Na aankomst hebben we heerlijk ontbeten, wedstrijdbespreking, uitloop training, vrije tijd en indien nodig fysiotherapie gehad. Op dagen dat we om 19.00 uur moesten spelen hadden we warme lunch met daarna vrije tijd, op de dagen dat we om 16.00 uur moesten spelen gingen we direct na de lunch naar de sporthal.
Ik speelde in de lijn met 4 Zweedse jongens : Max, Nils, Kasper en Albin. Ik kon veel van hun leren door met hun samen te spelen vooral in aanvallend en opbouwend opzicht.
De eerste wedstrijd (dinsdag 6 september) tegen de Fransen wonnen we met 11-7.
We kwamen al na 19 sec. op voorsprong en liepen snel uit. Op het eind werd het nog spannend de Fransen kwamen terug op 7-7 maar wij hielden vol en kwamen tot 11-7, in deze wedstrijd heb ik gescoord en een assist geleverd.
De tweede wedstrijd (woensdag 7 september) was tegen Italië. Het bleef lang 0-0 maar in de tweede periode kwamen we op voorsprong. Aan het begin van de derde periode maakte Italië gelijk, maar in de laatste 10 minuten scoorde we nog 3 keer en wonnen we de wedstrijd met 4-1
De derde wedstrijd (donderdag 8 september) was tegen Spanje. We kwamen na een minuut op 1-0 voorsprong , maar Spanje scoorde 3 keer en het was dus 3-1 voor Spanje. We kwamen tot 3-2 , maar Spanje scoorde weer en het stond 4-2 bij het begin van de laatste periode . In de derde periode kregen we veel tijdstraffen, en daar maakte Spanje gebruik met als gevolg een 10-3 nederlaag.
De laatste wedstrijd (zaterdag 10 september) tegen Estland moesten we met 12 doelpunten verschil winnen om ons te kwalificeren. De Esten waren erg groot, en goed op elkaar ingespeeld. We kwamen nog wel met 1-0 voor, maar de Esten waren gewoon beter en versloegen ons met 10-2. Dus helaas hebben we ons niet gekwalificeerd.
Ik vond het ondanks het niet kwalificeren een geweldige ervaring om op zo’n groot toernooi voor Nederland te mogen spelen. Ik heb veel geleerd, en ervaring op gedaan. Over twee jaar hoop ik er weer bij te zijn, en ons dan wel te kwalificeren.