Toelichting op gele en rode kaarten

01-11-2013

De nieuwe KNVB-regels m.b.t. gele en rode kaarten, tezamen met de nieuw-ingevoerde tijdstraffen, hebben bij veel mensen voor enige verwarring gezorgd.

Toelichting:

A-categorie (1e en 2e elftal): geel = geel en rood = rood ; 2 x geel = rood. Elke kaart wordt doorgegeven aan de KNVB en deze bepaalt de straf.

B-categorie I (overige senioren en junioren): hier geldt een tijdstraf van 10 minuten, die duidelijk wordt gemaakt door het tonen van een gele kaart. Bij een 2e tijdstraf voor dezelfde speler wordt de rode kaart getoond: hier is de tijdstraf de rest van de wedstrijd (wegwezen dus). Dit lik-op-stuk-beleid wordt niet aan de KNVB doorgegeven en heeft voor de betrokken speler dus geen consequenties voor volgende wedstrijden.
Bij een terechte directe rode kaart (grove overtredingen, etc.) moet de leider van het desbetreffende elftal dit aan het VVA'71-bestuur doorgeven (Hanneke Huisman) en wordt de KNVB wel ingelicht en de straf afgewacht. Vooruitlopend hierop wordt de speler door de KNVB voor één wedstrijd op non-actief gesteld.
Let op : als een (jeugd)speler 's ochtends een directe rode kaart krijgt, kan hij daarna op dezelfde dag niet meer in een ander team meedoen!

B-categorie II (D-pupillen): de regels zijn hetzelfde als bij de B-categorie I, zij het dat de eerste tijdstraf beperkt is tot 5 minuten.

Bij de E- en F-pupillen worden geen gele en rode kaarten gebruikt.

Meer nieuws Overzicht